dijous, 24 de novembre de 2016

Setmana de pluja...feina a l'aula i plantada d'alls!

La pluja és un fenòmen que activa moltíssim les plantes de l'hort,  es nota molt com han crescut en aquesta setmana d'aigua! Els enciams, els raves, les cols, les pastanagues, remolatxes...quines ganes que poguem començar a tastar les nostres verdures...

Tot i així, quan plou, nosaltres no podem sortir gaire, així que hem estat a l'aula preparant els cartells de totes les plantes i verdures de l'hort. No només per a que nosaltres poguem recordar-ne els noms, sinó per a que la resta de l'escola pugui saber quines plantes hi ha plantades.

primer, plastifiquem per tal que si plou els cartells no es mullin
concentrats en enganxar els pals al cartell


cartells llestos per a clavar a l'hort!


I ara, tocava posar els cartells on toca, recordant quina planta hi ha a cada taula de cultiu:Per últim, hem plantat els alls, sent una mica creatius i decidint on quedaran més bonics quan creixin, com si el nostre hort fos un jardí!

les LLOMBRIUS, deeses de l'hort ecològic

Què és una llombriu?

Comunment denominats cucs de terra, les llombrius son animals que pertanyen a la família dels anèl.lids. ( cucs segmentats en anells, que comprèn més de 17.000 espècies vivents, que inclouen, entre d'altres, els cucs de terra i les sangoneres)
Per què són tan importants en l'hort ecològic?

Com ja sabem, les plantes s'alimenten de matèria orgànica, de compost, és a dir, de terra. La terra és resultat de les restes orgàniques de la natura i els animals. (branques, fulles, animals morts, restes de menjar dels humans..)

Per a fer possible la descomposició de la matèrica orgànica, ens fan falta aquests éssers, que consumeixen gairebé la mateixa quantitat d'aliments que el seu pes al dia. I aquí ve el "kit" de la qüestió: què és resalment el compost? Doncs...EXCREMENTS! Sí, els excrements de llombriu son EL MILLOR COMPOST QUE EXISTEIX!!!No només això, sinó que també ens ajuda a airejar la terra amb els seus moviments.

Per això l'us del tractor és perjudicial per a la agricultura ecològica, perquè quan passa per la terra destrueix la feinada que  molts éssers  han fet a la per a que el sòl (terra) sigui realment fèrtil i equilibrat.

dijous, 17 de novembre de 2016

MATES APLICADES II

SEMBREM ESPINACS

Els espinacs es sembren directamnet al terra de l'hort, a sots d-uns 2/5 cm de profunditat, i a 10 cm de distancia entre ells.

la corda ens serveix per poder dibuixar una linia recta.


busquem amb la cinta metrica la meitat d'aquesta divisio de la taula de cultiu


tres llavors per sot.

i ara... a esperar!!MATES APLICADES

Aquesta setmana hem fet servir les mates (les hem APLICAT) per a sembrar FAVES i ESPINACS...


La favera, (planta de la fava) és una planta que es fa molt gran, i que necessita molt d'espai per a viure. La Sílvia i la Marta ens han donat un croquis:

Les dues circumferències són el lloc exacte on ha d'haver la planta favera, a 40 cm de les parets. Una corda ens ha ajudat a marcar la diagonal del croquis. Les llavors s'han de col.locar en un sot d'uns 2-5 centímetres de profunditat.. Entre les dues faveres hi ha d'haver mínim 50cm de distància. Hem mesurat el que hi ha entre les dues plantes, i hi havia 60cm, així que anem sobrats.

Hem parlat de línies paral.leles, de diagonals, d'interseccions i de les mesures.

treballem cooperativament...els uns amb els altres, tots fem falta


ja tenim manguera!!!!!!


dijous, 10 de novembre de 2016

REPICANT I PLANTANT

Aquesta setmana la hem dedicat a dues coses, repicar enciams i comen\ar a plantar les verdures.

REPICAR ENCIAMS
Repicar enciams és separar les plantetes i replantar-les una per una, per a que tinguin més espai per a elles soles. Els enciams es fan mooolt grans!

els enciams ja, sense espai
cada planteta en una cel.laconcentrats amb la feina...


els enciams ara tindran molt de lloc per a cr'eixer
PLANTANT VERDURES

Seguim plantant, aquest cop cols lombardes, cols normals, cebes i escaroles:

primer, allisem la terra

escollim planter

una col lombarda!

organitzant segons espais que ocuparan en el futur les verdures...

la nostra obra d'art!


i com sempre, acabem regant!

dimarts, 8 de novembre de 2016

Plantem les primeres verdures!

Ara que ja tenim les taules plenes de terra, ja podem plantar!

Hem plantat les primeres verdures, son algunes de les que toquen plantar a la tardor:
  • Escaroles
  • cebes
  • pastanagues (de les sembrades per nosaltres)
  • col arrissada

Les cebes i les escaroles les podem plantar una al costat de les altres, ja que per tamany no es molesten, ni a la part de la fulla, ni a la part de l'arrel. La ceba ocupa molt d'espai a sota terra, i poc a l'extrerior. L'escarola ocupa poc espai a sota terra, i molt a l'exterior, per tant, son "plantes amigues". D'això se'n diu CULTIU DE PLANTES ASSOCIADES. distribuint plantes

i la col al centre, aquesta es farà moooolt gran, així que una cel.la és només per ella.


la Sílvia plantant la seva col arrissada...

Ha quedat ben xulo!