BITXOS!


Quan arriba la primavera, arriben també les plagues tan temudes al nostre hort. Per si no ho recordeu, el nostre hort és ECOLÒGIC! Què significa això? Que no utilitzem ni fertilitzants ni adobs, ni pesticides d'origen químic. 

En aquesta entrada farem un petit estudi dels nostres bitxets, alguns beneficiosos i alguns perjudicials. 


En primer lloc, aquí tenim al pugó negre, que hem trobat a les faves, amb les seves amigues les formigues.


 El pugó és un consumidor incansable de la saba de les nostres plantes, fent que entrin fàciment virus que les debiliten i malmeten. El pugó excreta una melassa que encanta a la formiga, que s'associa amb el pugó, protegint-lo de depredadors i fent-li així la vida més fàcil. El pugó pot criar en una setmana 150 pugons més, així que és primordial actuar ràpidament.

Com podem combatre el pugó?
Si trobem aquests dos insectes, la marieta i la crisopa, estem de sort!!!
Són dos depredadors del pugó!


També "fumigarem" amb diferents solucions:

  • infusió de camamilla: reforça la planta i evita plagues.
  • Sopa de ceba: repel·leix i fa també de insecticida natural!



Altres "bitxos" que hem trobat al nostre hort: 

Abella: Les abelles son les encarregades de la pol·linització d'infinitat d'hortalisses del nostre hort. Gràcies a elles, les nostres plantes fan flor, i aquesta flor es converteix en un fruït. Sense elles, tindrem un greu problema, ja que depenem de la seva funció per tal de que moltes de les nostres hortalisses facin fruït. Així que nois, sobretot, quan veiem una abella, no tingueu por!! Ni li fem mal, ja que si no fem moviments bruscs, ella no ens veurà com una amenaça, i no ens farà cap mal. 

De fet, les abelles estan en perill d'extinció, i són moltíssims els científics i biòlegs que estan buscant una solució a aquest problema tan greu. L'estil de vida de la nostra societat està fent que molts éssers vius, que tenen un paper importantíssim en l'equilibri natural del planeta, estiguin desapareixent. 




No les confongueu amb les vespes!!! En aquesta imatge, tenim a mà esquerre una abella, i a mà dreta, una vespa. Les vespes també s'alimenten de bitxos que no ens agraden a l'hort, però fan nius i questes sí que ataquen fàcilment als éssers humans, i la seva picada és realment dolorosa.



Larves d'escarbat. Aquestes larves estan molt de temps en estat de larva, poden ser una larva durant fins i tot anys, alimentant-se d'arrels i brots tendres de les nostres plantes. Darrere la cargola n'hi ha moltíssimes!!!!


Ens ajudeu a trobar-los???

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MATES APLICADES

(hp)CUCS DE TERRA